Politieke standpunten: de kunst van de discussie

Politieke standpunten: altijd een punt van discussie

Mensen die mij kennen weten dat ik van een ferme discussie hou. Wanneer ik nieuwe mensen ontmoet wil ik altijd direct weten van welk hout ze gesneden zijn, en een goede manier om hier achter te komen is de desbetreffende persoon vragen naar zijn politieke standpunten. Je hebt namelijk vier soorten mensen: mensen die de discussie gelijk afkappen, mensen die pretenderen standpunten te hebben maar al heel snel door de mand vallen door hun gebrek aan kennis, mensen die hun politieke standpunten met hand en tand zullen verdedigen, en ten vierde mensen die achter hun standpunten staan maar ook open staan voor de idee├źn van de ander. De laatstgenoemden zijn de personen waar ik me graag mee omring, dit zijn mensen met een eigen mening, maar ze kunnen deze mening ook bij stellen wanneer iemand anders hen kan overtuigen. Nu zal ik natuurlijk niet direct het gesprek stop zetten als iemand niet binnen de laatste categorie valt, maar het helpt wel bij mij beeldvorming over die persoon.