Statenleden: niet te onderschatten

jubilee-backstage-multi

Provinciale Statenleden zijn vaak hele goede politici, beter dan dat de meeste mensen weten. Meestal zitten de beste mensen van een politieke partij in het bestuur van de partij, en wie daarop volgen wat betreft kwaliteiten en capaciteiten die worden vaak overtuigd om statenlid te worden. Daarna volgen pas de nationale politici en daarna de gemeentelijke. Waarom is dit zo? Ik zal een aantal redenen geven die  hier aan bijdragen. Ten eerste staan landelijke en gemeentelijke politici heel erg in de spotlights. Zij worden daardoor maar ten dele gerekruteerd op basis van hun politieke kunde en vaardigheden, maar vooral ook op grond van hoe mediamiek ze zijn, hoe goed ze invloed kunnen uitoefenen via de media.

Het echte werk van een politicus zit hem echter in bijvoorbeeld rapporten lezen, een team aansturen en met hem vergaderen, en bovendien het vergaderen en onderhandelen met de andere volksvertegenwoordigers. Wie zich laat afleiden door allerlei roddels en schandalen, een saldodipje of publieke opiniemakerij en interviews in talkshows komt aan het lezen van rapporten minder toe.

Bovendien bestaat Het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1815 uit redelijk onafhankelijke provincies die besloten samen te gaan werken. Heel veel dingen die echt essentieel zijn om als overheid te organiseren worden op provinciaal niveau besproken, besloten en uitgevoerd.

Het statenlid is daarnaast ook nog eens een spil binnen de partij, omdat die de brug vormt tussen lokale en landelijke politici. Het statenlid is dus onzichtbaar voor ons, maar doet het belangrijkste politieke werk voor de partij waar hij lid van is en voor het landsbelang. Onderschat het statenlid dus niet, het is zeker niet overbodig om ook tijdens de provinciale verkiezingen naar de stembus te gaan.